Wij geloven dat meer werkplezier en minder administratieve lasten voor iedereen in de zorg binnen bereik moeten zijn. Wellicht vraagt dat overal net iets anders. Bij Philadelphia Zorg is er gedurende de pilot ervaring opgedaan met het cliëntdossier Zorg en Wonen. Voor vergelijkbare organisaties met een soortgelijke cliëntenpopulatie en een gedeelde visie en werkwijze, zijn de opgedane ervaringen vrijwel direct toepasbaar.

Bij organisaties met een andere doelgroep, zorgaanbod, visie of werkwijze is het belangrijk om eerst in de praktijk te onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn. De ervaring leert bovendien dat er altijd sprake is van een  cultuurverandering: mensen moeten hun gedrag aanpassen. Dat gaat niet vanzelf en moet je goed begeleiden. Gelukkig hebben we daar al veel waardevolle lessen over geleerd. 

Meerdere stappen

Bij de aanpak van Regelarm Verantwoorden doorloopt een organisatie meerdere stappen: van bewustzijn tot blijvende adoptie van het cliëntdossier. 

Kansen en risico's

Belangrijk onderdeel is dat de zorgaanbieder die aan de slag gaat met Regelarm Verantwoorden zich het gedachtegoed erachter goed eigen kan maken. 

Regelarm verantwoorden biedt zorgorganisaties kansen, maar brengt ook aandachtspunten met zich mee. Zo stelt het cliënten centraal door hen meer zeggenschap te geven over hun dossier, maar dit vraagt van medewerkers dat zij goed kunnen communiceren en inspelen op de behoeften van cliënten. Deze werkwijze helpt teams ook om inzicht te krijgen in hun methodische aanpak en vakmanschap. Tegelijkertijd vereist het heldere afspraken en voldoende schrijf- en digivaardigheden binnen het team om kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Regelarm Verantwoorden stimuleert zelforganisatie, maar vraagt ook om zorgvuldige afstemming binnen teams om risico’s te voorkomen. Lees meer over de kansen en risico's in dit document.

Checklist

Hoe zorgen voor een basis die op orde is?

Voor een succesvolle implementatie van Regelarm Verantwoorden is het essentieel dat organisaties zich bewust zijn van de basisaspecten binnen de zorg. Deze basis moet stevig staan, zodat teams zonder problemen kunnen deelnemen aan het proces en risico’s worden vermeden. Bovendien moeten andere partijen (die afhankelijk zijn van de verantwoording) erop kunnen vertrouwen dat daar waar wordt gewerkt met Regelarm Verantwoorden de basis van de zorgverlening op orde is. 

Om als organisatie of locatie te bepalen of een team klaar is voor deze werkwijze en het gebruik van het Regelarm Verantwoorden-dossier, hebben we de belangrijkste aandachtspunten gebundeld in een handige checklist. Hiermee krijgt u inzicht in de vereisten binnen uw organisatie. Zijn alle punten op orde? Dan komt het team mogelijk in aanmerking om te gaan starten met Regelarm Verantwoorden. Zo niet, dan biedt de checklist handvatten om verbeterpunten aan te pakken en samen als team toe te werken naar een goede basis.